مديريت پروژه از آن کارهايي است که هميشه سهل ممتنع به نظر ميرسند. مديريت پروژه از نظر بسياري از مديران پروژه کاري ندارد! شما فقط کافي است WBS و گانت درستي داشته باشيد (براي اين کار هم فقط کافي است براساس تجربهتان خروجي کار واحد برنامهريزي و کنترل پروژه را کمي تغيير دهيد)، آن وقت با توجه به اينکه منابع را سازمان در اختيار شما ميگذارد و کارهاي فني هم برعهدهي کارشناسان و افراد زير دستتان است، شما با کمي نظارت و اندکي توپ و تشر ميتوانيد مدير پروژهي خوبي باشيد! (حالا بگذريم از آدمهاي زيادي خوبي که حتي همين مقولهي توپ و تشر را هم بلد نيستند و همهاش دنبال صلح و صفا هستند.) و خوب همين است که ميبينيم سرانجام پروژههاي اجرا شده در کشور را که چقدر سر موقع و در چارچوب بودجهي تعيين شده و از آن مهمتر با کيفيت لازم انجام ميشوند. فرقي نميکند در کدام صنعت در حال فعاليت باشيد؛ آيتي باشد يا ساختمان، صنعت برق باشد يا خودروسازي. هميشه يک جاي کار لنگ ميزند. من البته نه تخصصي در زمينهي مديريت پروژه دارم و نه اصلا به اين حوزه علاقه دارم؛ تنها براساس مشاهداتام و بهويژه با توجه به فکتهايي که از کار کردن در يک سازمان پروژه محور و ارايهي مشاوره به يک سازمان پروژه محور ديگر به دست آوردهام اين حرفها را ميزنم.
مسئلهي اصلي شايد اين باشد که ما يا اصلا به علم و تئوري عقيدهاي نداريم و يا اگر هم بلديم در عمل نميخواهيم از علممان استفاده کنيم يا از آن بدتر، اين کار به نفعمان نيست. اينکه اين همه PMP در اين مملکت چه کار دارند ميکنند را من نميدانم؛ خودشان بفرمايند و توضيح بدهند. در يکي از بزرگترين شرکتهاي دولتي که هر ساله ميلياردها تومان پروژه اجرا ميکند، اصلا کسي نميداند PMP يعني چه. يک شرکت خصوصي بزرگ که نزديک 20 سال سابقه دارد تازه اخيرا به همت مدير برنامهريزياش به اين نتيجه رسيده که مديريت پروژهي علمي هم بدک نيست! (تأکيد ميکنم که اينها مشاهدات من است و طبعا احتمال خطا در آنها بسيار زياد است.)
بگذريم. يک نکته در مورد استانداردهاي مديريت پروژه مثل PMBOK تمرکز آنها روي پروژههاي ساخت (Construction) است که خيلي با شرايط صنعت مشاورهي IT همخواني ندارد. به همين دليل است که ما معمولا در مديريت پروژه بخشهايي را مجبوريم را کنار بگذاريم يا با استانداردهاي مديريت پروژهي توسعهي نرمافزار (از جمله RUP، اوراکل و …) ترکيباش کنيم و دست آخر هم عملا برنامههاي مديريت پروژهمان اشکالات زيادي داشته باشد. همين است که مدير بنده خداي پروژههاي IT هم خيلي نميداند که براي مديريت علمي پروژه بايد چه چيزي را ياد بگيرد!
امشب اتفاقي داشتم جايي دنبال چيزي ميگشتم که متوجه شدم مؤسسهي معظم Comptia که با مدارک تخصصياش در زمينههاي مختلف IT شناخته شده است (از جمله +A يا +Linux) يک مدرک تخصصي هم در زمينهي مديريت پروژههاي IT دارد به اسم +Project که انگار داروي اين درد است. کمي بيشتر جستجو کردم و نتيجهي اين جستجو شد همين پستي که داريد ميخوانيد.
در بخش مربوط به مدرک +Project در سايت Comptia نوشته شده:
«+Project يک مدرک شناخته شدي مديريت پروژه در سطح جهاني است که مديران پروژهي شايسته را مشخص ميکند. اين مدرک يک مدرک بينالمللي غيروابسته به فروشندهي خاص است که همهي بخشهاي چرخهي عمر پروژه را از آغاز پروژه و برنامهريزي تا اجرا، پذيرش، پشتيباني و بستن پروژه پوشش ميدهد. +Project مهارتهاي لازم را براي تکميل پروژه در چارچوب زمان و بودجهي تعيين در اختيار مديران پروژه قرار ميدهد و يک زبان مشترک را در مورد مديريت پروژه ميان تيم اجراي پروژه ايجاد ميکند. اين مدرک ميتواند به ايجاد فرهنگ پروژه در سازمانهاي بزرگ و کوچک ياري برساند. +Project مهارتهاي کسب و کاري و فني مديريت پروژه را که براي مديريت موفق پروژههاي کسب و کار (مثل مشاورهي مديريت و مشاورهي IT) مورد نياز است را پوشش ميدهد. تأکيد اين گواهينامه بر تأمين منافع ذينفعان، زمانبندي مناسب و کنترل بودجه است.»
جالب است بدانيد عنوان اين گواهينامه در ابتداي ايجاد +IT Project بوده که بعدا براي گسترش دامنهي شمول آن، ناماش نيز تغيير يافته است. براي دريافت اين گواهينامه شما بايد حداقل يک سال تجربهي مديريت پروژه (حتي کوچکترين پروژهها) را داشته باشيد. امتحان اين مدرک 100 پرسش دارد که 90 دقيقه براي پاسخگويي به آنها فرصت داريد. شرط قبولي گرفتن امتياز 710 در يک دامنهي امتياز از 100 تا 900 است.
با توجه به اينکه من خودم تازه با اين استاندارد آشنا شدم، فعلا ترجيح ميدهم بيش از اين در مورد آن ننويسم (وبه جاياش بروم و در مورد آن چيز ياد بگيرم.) نوشتن اين مطلب فقط براي فتح بابي در اين زمينه بود؛ چون ديدم که در مورد آن اصلا مطلبي به زبان فارسي نوشته نشده است. فقط چند نکته:
1. اينجا مصاحبهي جالبي را در مورد اين مدرک با مدير برنامهي +Project در شرکت Comptia بخوانيد که توضيحات بسيار مبسوطي در مورد آن داده است (امشب وقت نداشتم. فرصت کردم ترجمهاش ميکنم.)
2. کتاب راهنماي ويرايش 2010 اين مدرک را اينجا آپلود کردم که ميتوانيد مستقيما به صورت فايل PDF آن را دانلود کنيد.
3. از اينجا هم ويدئوهاي آموزشي مؤسسه VTC را براي ويرايش 2009 اين مدرک دانلود کنيد.
5 پاسخ به “گواهي +Project براي مديريت پروژههاي IT”
1. مهندس خوش نيومدن من بيشتر احساسيه! جدي نگيريد!
2. منبع به زبان انگليسي که الي ماشاءالله هست؛ اما من استاندارد مديريت پروژهي خاص IT نديده بودم که ديدم. يعني همين پراجت پلاس.
3 و 4. تشکر ميکنم!
1- خیلی خوشحال شدم که مطلبی راجع به مدیریت پروژه تو وبلاگتون دیدم. در ضمن مهندس چرا از این حوزه خوشتون نمیاد؟
2- جالب بدونید اکثر منابع و وبسایتهایی که تو حوزه مدیریت پروژه توی اینترنت پیدا میشه کرد مربوط به مدیریت پروژه های IT است.
3- قالب جدید وبلاگتون خیلی خوبه، راستش باید اعتراف کنم از قالب قبلی خوشم نمیومد!
4- راستی اون بازی وبلاگی که ما رو دعوت کرده بودید رو انجام دادم!
احسان جان اون اکستنشن را من ديدم ولي در مورد IT چيزي نشنيدم. اين استاندارد دقيقا خاص پروژههاي IT هست. البته همان طور که در متن نوشتم چند تا استاندارد براي پروژههاي نرمافزار وجود داره؛ از جمله استاندارد اوراکل يا حتا يک استاندارد وطني به اسم نماتن. ولي در مورد پروژههاي مشاوره من حداقل استاندارد خاصي نديدم.
علي جان من فكر كنم قبلا يك سري اكستنشن از PMBOK در حوزه هاي ديگه هم ديدم مثل ساختمان. قطعا بايد تو حوزه آي تي هم داشته باشه
خیلی عالی بود، ممنون