استيو جابز اين روزها کاريزماتيکترين شخصيت دنياي فناوري است. جابز موتور اصلي حرکت اپل است؛ شرکتي با محصولات بسيار جذاب و دوستداشتني و البته ارزشمندترين شرکت فناوري جهان. اهميت جابز تا آن حد بالا رفته که توماس فريدمن ـ ستوننويس معروف روزنامهي نيويورک تايمز و نويسندهي کتاب جهان مسطح است ـ معتقد است آمريکا براي اينکه بتواند به شکل شگفتآورتري از رکود خارج شود، داشتن جابزهاي بيشتر است! چه چيزي جابز را از ديگران متمايز ميکند؟
کارمينه گالو براي فهميدن پاسخ اين سؤال با يک دو جين از کارکنان سابق اپل، تحليلگران و متخصصان مصاحبه کرد. نتيجه؟ استيو جابز هم يک آدم معمولي است؛ فقط بلد است چطور “متفاوت فکر کند!” گالو بهزودي يافتههاياش را در کتابي با عنوان “رازهاي نوآوري استيو جابز” منتشر خواهد کرد. اما او در مطلبي که اخيرا در فوربس چاپ شده، به اين موضوع پرداخته که جابز چطور متفاوت فکر ميکند؟ با هم تکنيکهاي خلاقيت جابز را مرور ميکنيم:
- شايد شنيده باشيد نام شرکت اپل از يک منطقه در نزديکي محل زندگي اسيتو جابز و استيو وزنياک گرفته شده؛ اما آيا ميدانيد که اپل در عين حال يک نماد است؟ اپل نماد يک درخت است؛ به ساختار يک درخت دقت کنيد (مفهوم رياضي درخت را يادتان هست که؟): درخت به سادگي از يک تنه و چند شاخه تشکيل شده؛ يک موجوديت ساده و قابل فهم که ميوهاش دستيافتني است!!! جابز معتقد است يک رايانه (و در حالت کلي يک محصول) بايد اين دو ويژگي را داشته باشد: ساده و قابل فهم و در عين حال قابل دستيابي!
- متفاوت فکر کردن جابز در قرار دادن دايمي خودش در معرض تجربيات مختلف در زندگي بشري نهفته است. جابز تجربيات منحصر به فردي در زندگي داشته: از ياد گرفتن خطاطي در دوران دانشگاه تا تجربهي رياضتکشي عرفان شرقي در هندوستان! و همين دقيقا راز ايدهپردازيهاي فوقالعادهي استيو جابز است. يک مثال بانمکاش اينکه خطاط بودن جابز باعث شد وقتي در 1984 اولين مکينتاش را ارايه کرد، مکينتاش اولين رايانهي شخصي بود که فونتهاي زيبايي داشت. يا وقتي او ميخواست فروشگاههاي اپل را راه بياندازد به جاي اينکه مدير فروشي را از صنعت آيتي انتخاب کند، يکي از مديران سابق خردهفروشي Target را انتخاب کرد! او و آن مدير ـ رون جانسون ـ تصميم گرفتند تا براي بهترين بودن، به الگو گرفتن از شرکتهاي فناوري اکتفا نکنند. براي همين به جاي طرح اين سؤال که: “بهترين مدل خدمات مشتري در صنعت آيتي چيست؟” يک سؤال کليتر مطرح کردند: “بهترين مدل خدمات مشتري چيست؟” و جوابشان را هم در “هتلهاي چهار فصل” پيدا کردند. براي همين است که شما در فروشگاههاي اپل، به جاي صندوقدار، دربان ميبينيد!
- جابز هميشه يک سنتشکن بوده؛ توضيح بيشتري لازم است؟
- جابز ادراک متفاوتي نسبت به ديگران دارد و همين چيزي است که او را نوآور ميکند نه مقلد. مثلا دو جين آدم ابداع زيراکس را در زمينهي رابط کاربري گرافيکي در سال 1979 ديدند؛ اما تنها جابز بود که به فکر رسيد ميشود اين رابط کاربري را در يک رايانه به کار برد و خوب همين ايده شد، مبناي ساختن سيستم عامل مک براي اولين مکينتاش در سال 1984!
- اما جالبترين اصل فکر کردن استيو جابز: در يکي از بزرگترين تحقيقات انجام شده در زمينهي نوآوري و خلاقيت، محققان هاروارد با بيش از 3000 مدير در طول 6 سال مصاحبه کردند. يافتهي آنها اين بود که اصل شمارهي يک خلاقيت “ارتباط ايجاد کردن” است: توانايي ايجاد ارتباط موفق ميان پرسشها، مسائل و ايدههاي ظاهرا نامرتبط از حوزههاي مختلف. نتيجهي اين تحقيق گستردهي هاروارد چيزي بود که استيو جابز 15 سال به پيش به يک گزارشگر گفته بود: “خلاقيت تنها يعني وصل کردن چيزها به همديگر.”
استيو جابز شدن انگار خيلي هم سخت نيست ها؛ البته به شرط داشتن همت مضاعف! 😉
10 پاسخ به “چگونه مثل استيو جابز فکر کنيم؟”
استیو جابز در محصولاتش گافی نداده.
۱- کلی انسان در این جهان این حرف شما را رد میکند.
۲- اگر گافی داشت معروف و مورد تایید نبود.
۳- شما نمیتوانید نظر این همه متخصص آی تی را رد کنید حتی اگر هم به آی تی مسلط باشید نمیتوانید نظر گروهی از متخصصان برتر را رد کنید.
من خود از محصولات اپل استفاده کرده ام و هیچ موردی نداشته حتی من مقدار کمی به آی تی وارد هستم و به نظر من باید از دستگاه های اپل درست استفاده کرد.
[…] مرتبط: چگونه مثل استيو جابز فکر کنيم؟ […]
خلاقیت فقط ارتباط برقرار کردن نیست بلکه بیشتر باز گذاشتن فکر برای درک و دریافت الهامهاست، اینرا نه اون سه هزار محقق و نه جابز شاید به خلاقیت درک خلاقیت نرسیدن
به هر شکل دنیای آی تی مثل هر چیز دیگه ای به تبلیغات نیاز داره و اپل در این مورد به شدت موفق عمل میکنه
من هیچ وقت محصولات اپل رو نداشتم ولی باشون کار کردم. برای کسانی که میخوان از نرم افزارهای crack شده استفاده کنند، هیچ فرقی نداره که استیو جایز انحصار طلبه یا نه. من منظورم با اونهاست که دزدی نمی کنند. البته ببخشید اینجوری گفتم ولی غیر از این هم نیست.
کسانی که اعتقاد دارند آقای جابز ؛؛؛گاف؛؛؛؛ داده اگر یکی از محصولات این شرکت رو داشتند هر چی وسیله دیگه ای غیر این شرکت بود رو می نداختند توی چاه توال…..
از قدیم گفته اند: گربه دستش به گوشت نمی رسه میگه بو میده.
بله نوآوريه! بده!؟
ا چرا نظرا به جای اینکه بالا به پایین ظاهر شن از پایین به بالا مرتب میشن؟
اینم نوآوریه شهاب جان؟
من دوست دارم مثل اون فکر کنم
ایران به سنت شکن بیشتر از هر جای دیگری احتیاج داره
اگر اونها سنت شکنی رو برای رفع نیاز های اقتصادیشون لازم دارن
ایران شنت شکنی رو برای زنده موندن نیاز داره
برای زندگانی نه زنده مانی
بچه ها بجنبید
کمی به اون ذهناتون تکون بدین
اینجوری تا 100 سال دیگه هم دوران غارنشینی تو ایران تموم نمیشه
البته غارنشین موبایل به دست
کی دوست داره مثل استیو جابز انحصار طلب باشه؟؟؟
کی دوست داره مثل استیو جابز با محصول جدیدش، کلی گاف بده؟؟؟
پس سعی کنید زیاد مثل استیوی فکر نکنید!
من شنیدم استیوجابز چون گیاهخواره و میوهی مورد علاقش سیبه اسم و آرم این شرکت رو اپل نامگذاری کرده.