نوشتن اين فهرست پيشنهادي براي مطالعهي مشاوران جوان در طول يک هفته مدتها است توي ذهن من است و کمي تنبلي و کمي درگيري باعث شده بود که اين کار را نکنم. اول از همه بايد اين را بگويم که اين فهرست وحي منزل نيست و براساس تجربيات، ديدگاهها و علايق من شکل گرفته است. بنابراين اگر نقدي بر آن داريد و اگر چيزي به نظرتان ميرسد که جا افتاده، بفرماييد. همينجا نکتهي دوم هم شکل ميگيرد: اين برنامهي مطالعاتي من در يک هفته است. شما هم بايد براي خودتان يک فهرست مشخص داشته باشيد براساس چهارچوبي که براي خودتان مشخص ميکنيد، مطالعاتتان را انجام دهيد. توجه کنيد که اساس اين فهرست اين است که هر هفته بايد در تمام حوزههاي پيشنهاد شده، حداقل يک مطلب يک خطي بخوانيد!
خوب با اين مقدمات، فهرست پيشنهادي من اين است:
- کتاب و مقالهي فني: اين يکي اينقدر بديهي است که من توضيحي در موردش ندهم! فقط تأکيد ميکنم که بين خواندن تئوري و ياد گرفتن مدلهاي جديد با خواندن و ديدن کيس و مطالب کاربردي توازني ايجاد کنيد. شايد يک سوال اين باشد که در چه حوزههاي فني بخوانيم؟ اين بستگي به کارتان و علايقتان دارد؛ يعني ممکن است لازم باشد کسي مثلا در زمينهي برنامهريزي استراتژيک خيلي بخواند و ديگري در حوزهي مستندسازي و تحليل فرايند. پيشنهاد خاصي در اين زمينه ندارم؛ فقط لطفا حداکثر سه حوزه را بهعنوان حوزههاي تخصصيتان (مثلا: استراتژي، تحليل و طراحي سيستم و تحليل کسب و کار) انتخاب کنيد. بيشتر از اين تعداد، تمرکزتان را از دست ميدهيد و ميشويد اقيانوسي به عمق يک بند انگشت! در صورتي که شايد بهتر باشد جويباري به عمق يک اقيانوس باشيد!
- چطور مشاور خوبي باشيم؟ اين سؤال مهمي است که مجموعه پستهاي مربوط به مشاورهي مديريت وبلاگ گزارهها قصد دارد به آن پاسخ بدهد. فکر ميکنم براي پاسخ دادن به اين سؤال بايد چند قدم برداشت: اول بفهميم تعريف مشاورهي مديريت چيست، بعد با فرايند آن آشنا شويم (که سعي ميکنم بهزودي در چند پست اين فرايند را به صورت کلي مرور کنم) و بعد ببينيم در هر گام از فرايند مشاوره بايد چه کنيم تا بهتر و اثربخشتر عمل کنيم. پيشنهاد ميکنم اين پست من را هم در زمينهي استاندارد مشاورهي مديريت CMC بخوانيد. مستندات اين استاندارد به تازگي به دستم رسيده که سعي ميکنم از آنها هم براي نوشتن در اين حوزه بهره بگيرم.
- اخبار تحولات مشاورهي مديريت در دنيا: اين يکي براي خود من جذابيتهاي زيادي دارد! چند منبع خوب اينترنتي در اين زمينه پيدا کردهام که در پستي آنها را معرفي خواهم کرد.
- اخبار سياست و اقتصاد و صنعت: شما حتا اگر مشاور برنامهريزي استراتژيک هم نباشيد که مستقيما با تحليل محيط (همان مدل PEST معروف خودمون!) در ارتباط باشد، به هر حال از اتفاقاتي که دارد در کشور و در سطحي وسيعتر دنيا ميافتد حداقل در زندگي شخصيتان متأثر ميشويد. کلا آگاهي از تحولات دور و برتان مزيتهاي غيرقابل وصفي دارد؛ بايد تجربه کنيد تا بدانيد چه ميگويم! پيشنهاد ميکنم حداقل هفتهاي يک بار سايت MBANews و هر روز روزنامهي دنياي اقتصاد را ورقي بزنيد؛ ضرر نميکنيد!
- اخبار علم و فناوري بهويژه فناوري اطلاعات و ارتباطات: اگر مشاور حوزهي IT باشيد که خواندن اخبار اين حوزه برايتان جزو واجبات محسوب ميشود؛ اما حتا اگر مشاور کسب و کاري هم هستيد، دنبال کردن اين اخبار جدا از جذابيت ذاتيشان ميتواند براي شما در کارتان ديدگاهها و فرصتهاي جديدي را مشخص کند. فقط لطفا نچسبيد به اخبار محصولات و اينکه اپل و گوگل و مايکروسافت و ايکس و ايگرگ چه کردهاند يا ميخواهند بکنند؛ اخبار تحولات مديريتي بازار فناوري نکته براي ياد گرفتن زياد دارند (مثل ماجراهايي که بر سر کنار رفتن اريک اشميت از گوگل در هفتهي اخير پيش آمد.) من شخصا در اين زمينه از سرويس فناوريهاي نوين خبرگزاري مهر، آيتي ايران، مديا نيوز، آي سي تي پرس، لحظههاي فناوري اطلاعات و وبلاگهايي مثل يک پزشک استفاده ميکنم.
- گزارهها! بله گزارهها: گزارهها يا همان نقل قولهايي که از آدمها ميشود، غير از خاصيت انگيزشبخشي و تفريحي که در خودشان دارند، ميتوانند به شما کمک کنند از زاويهي جديدي به يک موضوع بديهي و پيش پا افتاده نگاه کنيد. بنابراين اهميت گزارهها را دست کم نگيريد!
- وبلاگهاي مديريتي و فناوري: وبلاگهاي اين حوزه به شما کمک ميکنند از پيچيدهترين مسائل فني گرفته تا تجربيات شغلي و ديدگاههاي شخصي آدمها را نسبت به دنياي اطرافشان بخوانيد و ازشان چيز ياد بگيريد. به نظرم اين يکي از جنبههاي پيشرفت مديريت در دنياي جديد همين روايتهاي شخصي آدمها از موضوعات و مباحث علم مديريت است. من شخصا از همهي بلاگرهاي اين حوزه چيز ياد گرفتهام و ميگيرم و به نظرم ترويج نوشتن و خواندن در اين حوزه يکي از کارهاي مهمي است که همه بايد در کنار هم به آنها بپردازيم. اصليترين هدف مجموعه پستهاي لينکهاي هفتهي وبلاگ گزارهها، همين است. فيد مجموعهي نسبتا کاملي از اين وبلاگها را از اينجا مشترک شويد.
- اعداد و ارقام: در لينکهاي هفته ديدهايد که من چقدر به اين اعداد و ارقام اهميت ميدهم. به نظرم مطالعهي اعداد و ارقام و پيگيري روندهاي تغييرات و نرخ تغييرات در تمامي حوزههاي مربوط به مشاوره ـ بهويژه و بهويژه در حوزهي فناوري اطلاعات و ارتباطات ـ ديدگاه خوبي در مشاوران در مورد اتفاقاتي که دارد ميافتد و قرار است بيفتد ايجاد ميکند. از آن گذشته وقتي روندهاي يک بازار را در طولاني مدت دنبال کنيد … خبرنامهي The Daily Stats سايت مدرسهي مديريت هاروارد منبع بسيار جالبي است براي اين اعداد و ارقام.
- مطالبي در حوزهي کار حرفهاي، روانشناسي و جامعهشناسي کار: هميشه با آدمهايي که از نظر فني در سطح بالايي قرار دارند؛ ولي رفتارشان غيرحرفهاي است و نمي دانند چطور بايد با ديگران کار کنند، مشکل داشتهام. اين مهم است که ما هر هفته در مورد اينکه چطور بايد کار خودمان را بهبود بدهيم، چطور رفتار درستي داشته باشيم، چطور خودمان را بيانگيزانيم، چطور با مشکلات روبرو شويم و باهاشان کنار بياييم و … بخوانيم. از طرف ديگر روانشناسي و جامعهشناسي کار (و بهعبارت بهتر علم رفتار سازماني) هم افق ديد ما را براي تحليل رفتار خودتان بهعنوان يک فرد و همچنين رفتار آدمها در سطح تيم کاريتان، واحد سازمانيتان، سازمانتان و حتا جامعه حسابي باز ميکند. اين طوري شايد بتوانيم هم مشکلات رفتاري خودمان را زودتر کشف کنيم و هم کمتر از دست ديگران حرص بخوريم! در اين زمينه وبلاگهاي هاروارد بيزينس اسکول بهترين و بيرقيبترين پيشنهاد ممکن هستند!
- ادبيات و قصه و شعر! شما بهعنوان مشاور قرار است خروجيهاي به مشتريتان بدهيد که بتواند بخواند و بفهمد! متأسفانه حجم غلطهاي املايي و اشکالات نگارشي در گزارشهاي ما مشاوران ايراني به شدت بالا است و از آن بدتر، اصلا هم به اين فکر نيستيم که خوانندهي بنده خدا (مدير / کارشناس کارفرما يا ناظر) چه زجري قرار است از خواندن اين گزارش بکشد! پس با ادبيات مأنوس و محشور باشيم و علاوه بر حظ معنوي، چيز ياد بگيريم!
فعلا اينها به ذهن من رسيد. کاملاش کنيد ممنون ميشوم.