يکي دو هفته پيش بود که استيو جابز اعلام کرد براي مدت نامشخصي به مرخصي استعلاجي ميرود. چه کسي است که نداند اپل يعني استيو جابز و بدون او حتا تصور داشتن اپل جذاب و پيشروي امروز هم مشکل به نظر ميرسد. بنابراين اين نگراني اساسي وجود دارد که اگر مرخصي جابز دايمي شود و او ديگر مديرعامل اپل نباشد، چه اتفاقي روي خواهد داد؟ با هم نگاهي بياندازيم به 10 پيامد احتمالي خروج استيو جابز از اپل:
1. سقوط قيمت سهام اپل: در وال استريت همه استيو جابز را بهعنوان بهترين کسي که ميتواند اپل را هدايت کند، قبول دارند. اما اگر جابز برود چه اتفاقي رخ ميدهد؟ آيا بازار صبر ميکند تا جانشين او نشان دهد که مردِ اين کار هست يا نه؟ به هر حال ممکن است به مديرعامل جديد اين فرصت از جانب بازار سهام داده نشود!
2. از دست دادن چشمانداز (Vision): چشمانداز اپل، داشتن نوآوري و کيفيت در کنار هم است؛ چشماندازي که جابز آن را شکل داده و کمتر شرکتي در آمريکا ميتواند به گرد آن برسد. جابز هميشه ميداند که از اپل چه ميخواهد و هيچ وقت تمرکزش را از دست نميدهد. آيا مديرعامل بعدي خواهد توانست اين چشمانداز سودآور اپل را حفظ کند؟
3. از دست دادن فرهنگ سازماني: براي دست يابي به چشمانداز تعريف شده، بايد فرهنگ سازماني خاصي هم ايجاد شود؛ چيزي که جابز آن را هم در اپل به خوبي جا انداخته است: نوآوري در طراحي با قيمت بالا! هميشه تغيير در مديريت ارشد با وارد شدن گروهي از ارزشها و هنجارهاي فرهنگي جديد براي سازمان همراه است: آيا اپل فرهنگ متمايزش را از دست خواهد داد؟
4. چالش در پيدا کردن مديرعامل جديد: هدايت اپل بهعنوان يکي از شناخته شدنترين و مورد احترامترين شرکتهاي دنيا، کار سادهاي نيست. آيا اتفاقي که در بار اول خروج جابز از اپل رخ داد (يعني سقوط آزاد اپل تا زمان بازگشت جابز) دوباره به وقوع خواهد پيوست؟ آيا هيأت مديره ميتواند فرد شايستهاي را براي پست مديرعاملي بيابد؟
5. يافتن رهبر آيندهي شرکت: جابز فقط مديرعامل نيست؛ او رهبر و منبع الهام شرکت بهويژه در مباحث مربوط به طراحي و توسعه ي محصولات جديد محسوب ميشود. استيو جابز بعدي اپل چه کسي خواهد بود؟ تيم کوک جانشين فعلي جابز يا کسي ديگر؟ آيا اين فرد الان دارد در اپل کار ميکند؟
6. از دست رفتن سهم بازار مکينتاش: اگر چه جابز استراتژي اصلياش را بر توسعه و فروش محصولات مبتني بر iOS گذاشته، اما از حفظ و ارتقاي جايگاه مکينتاش در بازار فروش رايانههاي شخصي هم غافل نبوده و به خوبي اين کار را هم انجام داده است. اگر مديرعامل بعدي تواناييهاي جابز را نداشته باشد؛ ممکن است تمام زحمات جابز در اين زمينه بر باد برود!
7. گم کردن مسير توسعهي iPhone: اين احتمالا بدترين نتيجه براي طرفداران اپل خواهد بود! جابز مفهوم آيفون را بهعنوان تلفن هوشمند نسل جديد تعريف کرد و اينکه مسير توسعهي آيندهي آيفون چه خواهد بود و اين محصول به چه چيزي نياز دارد و به چيزي نه، داخل مغز او است! با رقابت شديدي که اين روزها در بازار تلفنهاي هوشمند بهوجود آمده و رشد خزنده و عجيب و غريب اندرويد در اين بازار، آيا آيفون ميتواند در برابر رقبا دوام بياورد؟ آيا مديرعامل بعدي هم خواهد توانست آيفون را در جايگاه کنونياش حفظ کند؟
8. تغييرات مديريتي شديد: هميشه تغيير مديريت ارشد با تغييرات مديريتي در سطوح پايينتر همراه خواهد بود. بعضيها ميروند و کسان ديگري ميآيند. سؤال: آيا تيم مديريتي جديد و اين آدمهاي تازه وارد به اپل، ميتوانند اين شرکت را بهخوبي تيم مديريتي اسيتو جابز اداره کنند؟
9. پايان عصر پنهانکاري: يکي از عناصر اصلي موفقيت استيو جابز، پنهانکاري کامل اوست. معمولا ساير شرکتها در دورهي طراحي، از اعلام ويژگيهاي محصولات جديد خودشان به بازار بهعنوان يک ابزار بازاريابي براي آماده کردن بازار جهت پذيرش محصول جديد استفاده ميکنند. اما جابز با پنهان کردن چيزهاي جديدي که قرار است به بازار عرضه کند، توانسته است جذابيت عجيب و غريب محصولات جديد اپل را براي آدمها ايجاد کند. در واقع، جابز آدمها را تشنه نگه ميدارد تا سرِ چشمه و در راه حتا يک کلمه هم در مورد ميزان فاصله با چشمه و ميزان گوارايي و خنکي آب چشمه حرف نميزند! اين موضوع هم البته جزو تواناييهاي خاص جابز است که ممکن است جانشين او، آن را نداشته باشد!
10. هيچ تغييري رخ ندهد! به هر حال اين حالت هم ممکن است رخ بدهد! شايد جابز توانسته باشد الگوي مديريت و رهبري خود را در اپل نهادينه کرده باشد. تيم مديريتي کنوني هم که مدتها با وي کار کردهاند. اگر اين اتفاقات افتاده باشد؛ خوش به حال مديرعامل آيندهي اپل!
اين مطلب ترجمهي آزادي است از اين مقاله.
2 پاسخ به “10 پيامد احتمالي خروج استيو جابز از اپل”
ممنونم آقاي دکتر از لطفتان
حتما
ممنون. خسته نباشید. در شبکه یک پزشک لینک شد این مقاله شما. یک نکته: از حرف ی عربی استفاده نکنید. خوشبختانه شما دارین به سبک نوشتن خودب خودتون ادامه میدین.