به هر ماجراي بدي ميتوان از دو زاويهي ديد نگاه کرد: زاويهي ديد چراها و زاويهي ديد چيها! چراها سويهي منفي قضيه هستند: چرا اين طوري شد؟ چرا اينقدر من بدبختم؟ چرا اوني که من ميخوام نميشه؟ و … در مقابل چيها سويهي مثبت ماجرا را به ما مينمايانند: نشد؛ خوب حالا چي کار کنم؟ حالا که اين طوري شده؛ چي کار ميتونم بکنم؟ و … و خوب کمي که فکر کنيد ميبينيد تفاوت اين دو تا نگاه از زمين تا آسمان است. جايي ميخواندم که بزرگترين هنر آدمها تبديل کردن چراهاي زندگي به چيها است!
خوب حالا که چي؟ اين مقدمه را نوشتم تا بپردازم به کتاب شيرين رضا ساکي با عنوان “بابا باتريدار ميشود.” رضا ساکي را همهي ما با برنامهي پرطرفدار همين چند سال پيش راديو جوان بهياد ميآوريم: جووني به وقت فردا. رضا يکي از نويسندگان اصلي آن برنامه بود و اگر پيگير آن برنامه بوده باشيد، حتما شعرهاي طنز استثنايياش را هم به ياد ميآوريد.
خوب ماجراي اين کتاب چيست؟ ماجرا از اين قرار است که پدر آقاي ساکي گرفتار بيماري سرطان ميشود و اين کتاب، شرحي است بر زندگي اين باباي عزيز و دوستداشتني در روزهاي مبارزه با بيماريهاي عجيب و غريباش. ماجرا بسيار غمانگيز است و نگاه طنازانه به آن بسيار مشکل؛ اما ساکي بهخوبي از پس اين چالش برآمده است.
من خيلي نميخواهم به جزييات خود کتاب بپردازم. زبان شيرين و صميمي کتاب و طنز جذابي که بر يک ماجراي بسيار تلخ سايه افکنده، ميطلبد که خودتان بخوانيد و از ماجراي اين آقاي “بابا” سر دربياوريد. اينجا ميخواهم به نکتهاي برگردم که در آغاز اين نوشته به آن اشاره کردم: هنر تبديل چراها به چيها.
از همان ابتداي داستان، نگاه اطرافيان بابا به موضوع بيماري او نگاه چرايي است: چرا پدر ما؟ چرا خوب نشدنيه؟ چرا روز به روز بدتر ميشه؟ اما … خود بابا طور ديگري به قضايا نگاه ميکند: حالا مگه چي شده؟ حالا که شده؛ من چي کار ميتونم بکنم؟ و چيزهايي شبيه اين. اين شکل نگاه بابا به او اجازه ميدهد تا تبديل به کاشف بزرگ لذتهاي پنهانماندهي زندگي در روزهاي آخر زندگياش بشود: لذت با هم بودن، لذت از دست دادن و نداشتن، لذت نشنيدن و حرف نزدن و … اين نگاه جالب باباي کاشف داستان، واقعا هر آدم افسردهاي را هم به زندگي اميدوار ميکند! شايد بهترين نمونهاش جايي باشد که دکترها به بابا ميگويند که چشماش آب مرواريد آورده و 50 درصد احتمال دارد که بهزودي نابينا شود. بابا در مقابل ميگويد: “بياييد به 50 درصد بد قضيه فکر کنيم که اگر اتفاق افتاد پذيرشاش برايمان راحتتر باشد و اگر نيفتاد شيرينياش بيشتر شود.” و اينگونه اين باباي نازنين به ما ميآموزد که ميشود طور ديگري هم با اتفاقات بد زندگي کنار آمد!
در کنار طنز بانمک کتاب، صداقت و صميميت و پاکيزگي زبان داستان هم از لذتهاي اصليِ خواندن آن است. چيزي که قطعا به زحمات ويراستار کتاب رضا شکراللهي عزيز هم برميگردد. مطمئن باشيد وقتي کتاب را شروع کرديد تا تماماش نکنيد، زميناش نخواهيد گذاشت!
بابا باتريدار ميشود نوشتهي رضا ساکي و با نقاشيهاي بانمک سلمان طاهري،در سال 1389 در 45 صفحه توسط مؤسسهي فرهنگي هنري گلآقا با قيمت 2000 تومان منتشر شده است.
2 پاسخ به “بابا کاشف ميشود!”
محمد جان علی الحساب همون لینک دانلود مايندمپر را با https امتحان کنيد. ظاهرا Http دراپباکس در ايران قيلتره ولي اون يکي نيست! اگر نشد خبر بده يه فکر ديگهاي بکنم.
سلام
آقا ممنون از مطالبتون
من این mind mapper را نتونستم دانلود کنم. امکان داره برام ایمیل کنید. یا لینک جدید ارائه کنید.
موفق باشید!