خوب در ادامهی بررسی ماجرای دورهی MBAی که گذراندم، میرسیم به ترم سوم که درسهای مهمي را گذراندیم:
استراتژي: احتمالا ميشود گفت مهمترين درس دورهي MBA همين درس است. در اين درس ما با فرايند برنامهريزي و هدفگذاري آشنا شديم، فهميديم که پايهي اصلي استراتژي رقابت است، با فرايند برنامهريزي استراتژيک و ابزارهاي تحليلي مربوطه آشنا شديم، استراتژيهاي عام پورتر (رهبري هزينه / ايجاد تفاوت) را ياد گرفتيم و البته کمي هم تحليل پورتفوليو را خوانديم. استاد اين درس هم آقاي دکتر خليلي شوريني بودند که بهدليل تجربهي بسيار بالاي ايشان در اين حوزه، تکست بوک فوقالعادهي اين درس و علاقهي شخصي من به حوزهي استراتژي اين درس برايام بسيار مفيد بود. در اين درس البته کلي تکليف هم انجام داديم؛ از جمله: خلاصه کردن همهي کتابهايي که استاد نوشته بودند يا ترجمه کردند! به هر حال اين درس بسيار مهم و حياتي است. جدي بگيريدش. هم جذاب است و هم بعدا در بازار کار برايتان مزيت رقابتي ايجاد ميکند.
مديريت مالي: تا زمان گذراندن اين درس من نه ميدانستم که فاينانس اينقدر مهم است و نه اصلا از آن خوشم ميآمد. اما … وقتي اين درس را گرفتم از همان جلسهي اول بهشدت نسبت به آن حس خوبي پيدا کردم. تأثير استاد اين درس ـ آقاي دکتر پرويز عقيلي ـ در ايجاد اين علاقه قطعا بسيار زياد بوده است. در هر حال در اين درس ما با ساختار زماني پول (براساس نرخ بهره)، مباني و روشهاي تأمين مالي، انواع مؤسسات مالي و اعتباري، تجزيه و تحليل صورتهاي مالي، چگونگي محاسبات اقتصادي پروژهها، ساختار مالي شرکتها (براساس نظريهي M & M)، هزينههاي تأمين مالي و مباحث ديگري از اين دست آشنا شديم. همانطور که خانم حسيني در اينجا نوشتهاند، فاينانس يکي از کليديترين درسهاي دورهي MBA است که بايد حتما جدي بگيريدش. من بعد از اينکه فاينانس را گذارندم، در کار مشاورهام هم متوجه شدم که چقدر ديد جديدي نسبت به مسائل کلان سازمانها و تحليل تصميمات مالي سازمانها پيدا کردهام.
مديريت منابع انساني: استاد اين درس در دورهي ليسانس هم استاد من بودند و خاطرهي بسيار خوبي از ايشان داشتم. اما اينجا عملا اتفاق مثبتي نيفتاد و بهدليل طرح درس اشتباه ايشان و اشتباه بزرگترِ تعريف پروژه زير نظر دستيار استاد، عملا تنها چيزي که ما در اين درس ياد نگرفتيم، مديريت منابع انساني بود. هر چند درس مهمي است؛ ولي خوب چون اينجا قرار است من از تجربيات خودم در دروس حرف بزنم، بهتر است از آن بگذريم!
رفتار سازماني: اين درس همانطور که از اسماش مشخص است به بررسي رفتار آدمي در سه سطح فردي، گروهي و سازماني ميپردازد. استاد اين درس آقاي دکتر الواني بودند که معرف حضور همهي علاقهمندان علم مديريت در ايران هستند. در اين درس ما با نظريههاي رفتاري از جمله: مديريت علمي، روابط انساني و اقتضايي، تئوريهاي رهبري (مجددا البته!)، ارتباطات سازماني، رابطهي سازماندهي و رفتار سازماني و … آشنا شديم. ويژگي اصلي اين درس همان استفاده از محضر آقاي دکتر الواني بود که براساس ديدگاهها و تجربياتشان، هميشه حرفهاي جالبي براي گفتن داشتند که خيلي وقتها از متن درس جذابتر و مهمتر بودند! به هر حال چه مدير باشيد و چه کارشناس و حتا مشاور، نياز داريد تا با مباني رفتاري بشر ـ بهويژه در محيط کار ـ آشنا بشويد. بنابراين رفتار سازماني را جدي بگيريد لطفا.
سيستمهاي اطلاعات مديريت (MIS): خوب اين درس تکميل درس تحليل سيستم بود که ديشب به آن اشاره کردم. اين درس هم توسط آقاي دکتر فاضل زرندی نازنين ارايه شد. در درس تحليل سيستم ما با چگونگي تحليل سيستم و استخراج نيازمنديها آشنا شده بوديم. در اين درس، ياد گرفتيم که چگونه بايد براساس وروديهاي آن يکي درس، خروجي اين يکي درس (سيستم اطلاعات مديريت) را طراحي کنيم. در اين درس ما با اجزاي اصلي يک سيستم اطلاعاتي، انواع سيستمهاي اطلاعاتي، طراحي سيستمهاي اطلاعاتي، ويژگيهاي سيستمهاي اطلاعاتي خبره و هوشمند، طراحي پايگاه داده، انبارهي دادهها و ديگر مباحث مرتبط آشنا شديم. در مجموع درس بسيار مفيد و جذابي بود!
2 پاسخ به “وقایعنگاری یک دورهی MBA ـ چهار”
پانتهآ شما ديگه چرا؟ شاگرد زرنگمون بوديا! 😉
کاش بیشتر به این درسا گوش داده بودم