نويسنده: دبورا فدريکو؛ ترجمه: علي نعمتي شهاب
فقط 60 ثانيه! کارفرماها براي مرور رزومهي شما کمتر از يک دقيقه وقت صرف ميکنند. با داشتن تعداد زيادي رزومه که بايد مرور شوند، کارفرماها به صورت طبيعي حجم کار خود را کم و رزومههاي بد را از قايق نجات به بيرون پرت ميکنند. دلايلي که باعث ميشوند رزومهي شما سريعا به گلدان “نه” پرتاب شود، عبارتند از: اشتباهات تايپي، غلطهاي املايي، فونتهاي نامناسب و ظاهر نامرتب. رزومهاي هم که مملو از متنهاي طولاني باشد يا به دو صفحه و بيشتر برسد، مستقيما به سطل زباله پرتاب خواهد شد.
هر وقت در کلاس رزومهنويسيام تدريس ميکنم، معمولا حرفهايام را با اين سؤال آغاز ميکنم: “هدف از رزومه نوشتن چيست؟” آيا آن چنانکه اغلب دانشجويان پاسخ ميدهند، هدف، “گرفتن يک شغل است؟” من به آنها پاسخ ميدهم: “خير. اينطور نيست.” خيلي اتفاقي ممکن است يک نفر هدف از رزومه نوشتن را درست حدس بزند: دعوت به مصاحبه! من رزومه نوشتن را با نقش تبليغات در بازاريابي مقايسه ميکنم: رزومه نوشتن تبليغات شما است در مورد خودتان و شما بايد از آن تکه کاغذ 21 در 29.7 سانتيمتر استفادهي بهينه را بکنيد. خودتان را به کارفرما با متقاعد کردن او در مورد اينکه شما بهترين کانديدا براي دعوت به مصاحبه هستيد، بفروشيد.
خوب، چه کار ميتوانيد انجام دهيد تا رزومهي شما توسط کارفرما خوانده شود؟ از “13 قانون طلايي” من که در ادامه آنها را خواهيد خواند پيروي کنيد تا رزومهاي بنويسيد که نه تنها توجه کارفرما را به شما جلب کند؛ بلکه تحسين او را هم برانگيزد. خيلي زود تلفنتان زنگ خواهد خورد و از آن سوي خط، صداي کارفرمايي را خواهيد شنيد که شما را به مصاحبه دعوت ميکند …
آمادهايد؟ 13 قانون طلايي رزومهنويسي براي فارغ التحصيلان جوان:
1. طول رزومه: فقط يک صفحه. استثنايي وجود ندارد.
2. قالببندي: رزومهي شما بايد در عين داشتن فضاي خالي بسيار که آن را جذاب ميکند، تميز و خوانا باشد. اندازهي فونتها را در بخشهاي مختلف يکسان نگه داريد و از بولد يا ايتاليک کردن متن براي افکت دادن به فونتها بهره بگيريد. از فونتهاي زيبا و گرافيکي بپرهيزيد. برخي دانشجويان ممکن است بگويند: “خوب من بايد توجه کارفرما را يه جوري جلب کنم ديگه.” من در جواب اين افراد ميگويم: با اين کار تنها توجه منفي آنها را جلب خواهيد کرد. انرژيتان را روي محتوا صرف کنيد؛ نه ظاهر!
3. اطلاعات تماس: مطمئن شويد که آدرس ايميلي که نوشتهايد، حرفهاي باشد. استفاده از نام خودتان بهترين شرطبندي است. مجددا حواستان باشد که اينجا جاي خلاقيت به خرج دادن با استفاده از آيديهايي مثل “mamaadgentleman” يا “farzanehjoon” نيست!
آدرس محل زندگي دايمي و همچنين دانشگاهتان را در رزومهتان بنويسيد. اگر فقط بايد يک آدرس را بنويسيد، آدرسي را بنويسيد که به محل کار نزديکتر است. من با دانشجويي کار ميکردم که با وجود رزومهي بينظيري که داشت، هيچ دعوتنامهاي براي مصاحبه دريافت نکرده بود. مشکل او چه بود؟ آن دختر خانم آدرس منزلشان را که در اهواز بود مينوشت و براي کاري تمام وقت در مشهد اقدام ميکرد!
4. از متنهاي گلولهبندي شده (Bullet Points) استفاده کنيد: من به شدت استفاده از از متنهاي گلولهبندي شده را توصيه ميکنم. از يک نوع استاندارد از آنها استفاده کنيد. اگر تصميم گرفتيد که از پاراگرافها در متن رزومهتان استفاده کنيد از نثري قابل فهميدن و مختصر و مفيد بهره بگيريد.
(ميدانم؛ احتمالا الان داريد فکر ميکنيد: “خوب همه که بايد همين کارها را بکنم. چطوري رزومهي من بين بقيه به چشم بياد؟” لطفا به خواندن اين راهنما ادامه بديد …)
5. از عبارتهاي کنشي استفاده کنيد: منظور اين است که هر يک از متنهاي گلولهبندي شده را با يک فعل کنشي آغاز کنيد (از واژههايي مثل: “دستياري”، “کمک کردن به” يا “کار کردن با” خودداري کنيد.) از افعالي استفاده کنيد که به صنعت مورد نظر شما مربوطاند؛ مثل: “طراحي” يا “خلق کردن” براي صنعت پوشاک يا “محاسبه” يا “حسابرسي” براي حسابداري.
6. از فهرستهاي طولاني استفاده نکنيد: از نوشتن عبارتهايي مثل “مسئوليتها يا وظايف شامل:” و بعد فهرست کردن هر کاري که در يک شغل خاص انجام دادهايد در يک بخش از متن گلولهبندي شده پرهيز کنيد. اول از همه اين کار باعث کسلکننده شدن خواندن رزومهي شما ميشود و ثانيا اينطوري خودتان را بد معرفي ميکنيد. وقتي من با دانشجويان براي کالبدشکافي اين عبارتهاي طولاني کار ميکنم، اغلب آنها را پررنگ کردن دستاورها، نتايج و اهداف به دو يا سه عبارت کنشي تقسيم ميکنيم.
7. هر جا ممکن است از کميّت استفاده کنيد. اعداد هميشه تقويتکنندهي موضع شما هستند. مثلا به جاي گفتن “خدمتدهي به مشتريان با پاسخگويي به سؤالات آنها، انتخاب کالاي مناسب آن ها و انجام عمليات فروش و ثبت آن در جهت دستيابي به اهداف فروش” اين را امتحان کنيد: “خدمتدهي به 50 مشتري در هر شيفت کاري با پاسخگويي به سؤالات آنها، انتخاب کالاي مناسب و انجام عمليات فروش و ثبت آن در جهت دستيابي به هدف فروش 500 دلار يا بيشتر.”
8. دستاوردها و نتايج را برجسته سازيد: در مثال بالا دستاورد اين دانشجو، دستيابي به هدف فروش 500 دلار است. وقتي متن گلولهبندي شدهتان را مينويسيد دربارهي دستاوردها و موفقيتهايتان بيانديشيد. اگر مثلا در دانشگاه حل تمرين درسي بودهايد، آيا به ساير دانشجويان کمک کردهايد نمرههايشان را بهتر کنند؟ اگر پيشخدمت يک رستوران بودهايد، آيا روشهاي فروشي که استفاده کردهايد موجب افزايش درآمدهاي رستوران شده است؟ براي اينکه شرح کارتان را مؤثرتر کنيد با دستاوردهايتان شروع کنيد: “بالاترين فروش ماهانه در ميان 10 فروشندهي …”
9. هدف کارهايي که کردهايد را بنويسيد: هر وقت به دانشجويان اين را ميگويم، اغلب عبارتهاي آنها با قدرت بيشتري تمام ميشود. دربارهي هدف کاري که انجام دادهايد بيانديشيد و آن را در پايان عبارتهاي رزومهتان بياوريد. بعضي وقتها دانشجويان فکر ميکنند کاري که انجام دادهاند اهميتي نداشته؛ اما با افزودن هدف از انجام کار براي آنها مشخص ميشود که اين طور نبوده است. کدام يک از اين دو عبارت بهتر است: “پژوهش در متغيرهاي جمعيتشناختي و عوامل محيطي در بازار اسباببازي کودکان” در برابر: “پژوهش در متغيرهاي جمعيتشناختي و عوامل محيطي در بازار اسباببازي کودکان با هدف استفاده در توسعهي محصولات جديد.”
10. متنهاي گلولهبندي شدهتان را اولويتبندي کنيد: وقتي متنهاي گلولهبندي شدهتان را مرتب ميکنيد، هميشه فکر کنيد “اگر کارفرما فقط وقت خواندن اولين يا احتمالا دومين گلوله را داشته باشد؛ من ميخواهم او چه چيز را بخواند؟” اغلب دانشجويان فکر ميکنند که بايد توانمنديهايشان را براساس کارهايي که بيشتر انجام دادهاند، فهرستبندي کنند. اگر 75٪ شغلشان درگير تلفن کردن به مشتريان سرد ـ مزاج احتمالي بوده است؛ بايد اول اين را بنويسند. و اگر آنها روي پروژهاي کار کردهاند که به مديرعامل شرکت ارايه شده است، بايد اول آن را بنويسند!
11. بخش تجربيات شغلي را دستهبندي کنيد: با توجه به اينکه تجربيات شما در رزومه بايد از آخر به اول ذکر شوند، مشکل بسياري از دانشجويان قرار گرفتن شغل کنونيشان (که احتمالا يک شغل پارهوقت غيرمرتبط به کاري است که ميخواهند انجام دهند) در اول فهرست است؛ در حالي که تابستان گذشته کارآموزي بسيار عالي داشتهاند. به نظر آنها، کارآموزيشان مهمتر بوده و بايد اين را نشان بدهند. چه بکنيم؟ اين مشکل به سادگي قابل حل است: بخش تجربيات شغلي را به دو بخش تجربيات مرتبط و ساير تجربيات تقسيمبندي کنيد.
12. براي رزومهتان هدفگذاري کنيد: بسياري از دانشجويان يک رزومهي اصلي دارند که از آن رزومه، برحسب نياز رزومههاي خاصتر را براي حوزههاي مختلف کاري که ميخواهند در آنها مشغول به کار شوند، ميسازند. اگر دانشجويي بهصورت همزمان کارآموزي در بازاريابي و فاينانس را دنبال ميکند، بايد يک رزومهي بازاريابي داشته باشد که در آن به پروژههاي گروهي مرتبط با بازاريابي خودش (در دوران دانشجويي) اشاره کند و از واژگان تخصصي بازاريابي استفاده کند و همين کارها را براي رزومهي فاينانس خودش هم انجام دهد.
نکته: براي يافتن واژگان کليدي که بايد در رزومهتان بنويسيد، به شرح شغل ذکر شده در آگهي استخدام توجه کنيد.
13. چه چيزهايي را بايد در رزومهتان بنويسيد: علاوه بر تحصيلات و دورههاي آموزشي، تجربيات شغلي مرتبط و غيرمرتبطتان، تجربيات مربوط به فعاليتهاي داوطلبانهتان، کارهاي دوران دانشجوييتان، نقشهاي رهبريتان در اين کارها، پروژههاي گروهي، مهارتها و علايقتان را در رزومه بنويسيد. خلاصه اينکه رزومهي شما بايد تصوير يک دانشجوي باتجربه را از شما ترسيم کند. در مورد معدل يک قانون سرانگشتي اين است که اگر معدلتان از 15 بالاتر است، آن را در رزومهتان ذکر کنيد.
منبع: اين پست ترجمهي آزادي است از اينجا
پ.ن.1. پيشنهاد ميکنم مجموعه مطالب قبلي مربوط به اصول رزومهنويسي در گزارهها را هم در کنار اين راهنماي از نظر من عالي بخوانيد.
پ.ن.2. بديهي است که اين 13 نکته براي نوشتن رزومه با هر سطحي از تجربه و سابقهکار مهماند.
12 پاسخ به “13 قانون طلايي رزومهنويسي براي فارغالتحصيلان جوان”
salam, man daneshjuye terme7 hesabdari hastam, hich sabegheye kari nadarm rezomamo chejuri benevisam ke rahie satle ashghal nashe?,khahesh mikonam rahnamaim konid,mamnun.
راستاش اين اصولي که اينجا نوشته شده مخصوص رزومههاي کاري است. من در زمينهي رزومهي تحصيلي کاري نکردهام و نميتوانم پاسختان را بدهم. شايد بهزودي در اين زمينه کمي تحقيق کنم و مطلبي بنويسم؛ ولي در حال حاضر اطلاعات خاصي ندارم.
salam,man daneshjooye memari hastam,baraye pazireshe foghelisans chegoone bayad eghdam konam (baraye daneshgahaye oroopa)va chegoone rezoomeam ra tahie konam?
خواهش ميکنم. راستاش دقيقا متوجه نشدم که منظورتون چيه؛ دو تا برداشت داشتم که مينويسم:
1- روي سايت شرکت يک فرم سوابق کاري / استخدام / رزومه وجود داره. طبيعتا براي درخواست شغل بايد از اين فرم استفاده کنيد. معمولا اين فرمها آنلاين هستند؛ يعني بايد روي سايت تکميلشون کنيد. ولي اگر مثلا فرم بهصورت فايل ورد يا PDF قرار گرفته؛ ميتونيد اون فايل را بگيريد و در قالب اون رزومه را تهيه کنيد.
2- از بخش زمينههاي کاري شرکت که در سايتاش اومده ميتونيد براي دستهبندي تجارب کاريتون استفاده کنيد.
من اين دو تا برداشت را از سؤال شما داشتم؛ اگر اشتباه بوده لطفا دقيقتر بپرسيد تا بتونم جواب بدم.
خیلی خوب بود
متنتون اشتباهات فاحشی که همیشه من واسه ارسال رزومه تکرار می کردم رو بهم نشون داد
یه سوال:
اگر تصویر صفحه اول سایت شرکت مورد نظر رو برداریم و اطلاعاتمون رو در جاهایی که نوشته های سایت هست جایگذاری کنیم و بخواهیم برتی یک شغل فنی مثل مهندسی رزومه بفرستیم مناسبه؟
براي کار پژوهشي اپلاي ميکنيد؟ اگر بله، خوب بگذاريد حتا اگر بيشتر از يک صفحه شد. اما اگر خير؛ کارفرما چه علاقهاي بايد به فعاليتهاي پژوهشي شما داشته باشه؟ اغلب کارفرماها (حداقل در ايران) اون بخش مقالات و … را اصلا نگاه نميکنند. در هر حال براي يک آدم تازهکار که سابقهي کار چنداني نداره توصيه ميشه که رزومه حتما يک صفحه باشه؛ در غير اين صورت ممکنه کارفرماي احتمالي فکر کنه طرف داره خاليبندي ميکنه يا رزومهاش را آب بسته.
salam, goftid yek safhe ama masalan man faghat yek asafhe bishtar etellate marbut b publication ham mishe ina ro che juri to ye safhe ja bedam!!!??
سلام.من ليسانس حسابداريم واصلاً سابقه كار حسابدارى ندارم.تمام محلهاى كارم نا مرتبط و كارگرى مثل دوسال لوله كشى و پنج سال جوشكارى و درب وپنجره سازى و يك سال فروشندگى و…معدل ليسانسم كه ١٣شده.در كل چيزى براى تعريف از خود ندارم.الان هم شديداً نياز به يه رزومه خوب دارم كه نميتونم بنويسم چيكار بايد بكنم؟لطفاً كمك كنيد.
سلام. متشکرم.
با سلام
ضمن تشکر بخاطر گردآوری مطالب و مقاله ها
با ذکر منبع مقاله، از آن در سایت استخدام استفاده شد
ممنون.
How to Write a Professional CV
http://slidesha.re/oKLAT3