از همان روز اول گزارهها را با عشق و علاقه تمامنشدنيام به ياد گرفتن و ياد دادن آغاز كردم. گزارهها در طول اين تقريبا سه سال از يك سو بازتاب علايق من بوده و از سوي ديگر، شامل مطالبي بوده كه من احساس كردهام مورد نياز ديگران براي بهتر كار كردن و بهتر زندگي كردن بوده است. تلاش كردهام به قدر توانم از دانش و تجربههايم در زندگي و كار كردن بنويسم، كشفياتم (!) و نگاهم به مسائل مديريتي را ارائه كنم، گفتهها و نوشتههاي ديگران را تحليل كنم و نكات مهمشان را براي استفادهي همه بيرون بكشم و البته مطالب خوبي را كه احساس ميكنم بهدرد مخاطبان ايراني ميخورد را به زبان شيرين فارسي برگردانم.
تا بهامروز دوستان بسياري لطف كردند و نظراتشان را در مورد نوشتههايم به من ارائه دادهاند و بسياري از مخاطبان گزارهها هم ترجيح دادهاند خاموش باشند. به دو دليل احساس ميكنم بهتر است نوشتههاي سال آيندهام را براساس نظرات مخاطبان گزارهها برنامهريزي كنم:
1- نوشتههاي من براساس نيازي كه احساس ميكنم وجود دارد نوشته ميشوند؛ نه لزوما نيازي كه در عمل براي مخاطبانم وجود دارد.
2- از روي واژههاي كليدي ورودي به گزارهها از روي موتورهاي جستجو، فكر ميكنم در مورد برخي موضوعات، پراكندهنويسي كردهام و جاي اين هست كه بهصورت متمركز و دنبالهدار مطالب آموزشي در مورد چند موضوع بنويسم.
براي همين خواهش ميكنم چند ثانيهاي وقتتان را به من بدهيد و در نظرسنجي من شركت كنيد (اگر از گودر اين پست را ميخوانيد لطفا به خود پست روي سايت مراجعه فرماييد.) نظرات شما ميتواند به من كمك كند تا بتوانم بهتر و اثربخشتر بنويسم و متوجه شوم كه كجا بايد وقت و انرژيام را متمركز كنم.
توضيح مختصري در مورد گزينهها ميدهم:
ـ توسعهي كسب و كارهاي كوچك: بارها از من خواسته شده در مورد اين موضوع بنويسم. بهنظرم مسائل بسياري در اين مورد و بهويژه در مورد آموزش و مشاوره در اين حوزه در كشور وجود دارد. عموما اين موضوع در ايران معادل نوشتن طرح كسب و كار (Business Plan) در نظر گرفته ميشود؛ اما ماجرا بسيار فراتر از اين حرفهاست. مثلا من ديدهام كه چقدر تعريفي كه از مفهوم بهظاهر سادهي “استراتژي” و روش “تدوين استراتژي” در ميان ما وجود دارد، نادرست است. از آنجايي يكي دو كار مشاورهي كوچك را هم بادوستان عزيزي آغاز كردهام و تا حدودي نيازسنجي اوليهاي در اين زمينه داشتهام، بهنظرم نوشتن در اين مورد ميتواند مفيد باشد.
ـ كار حرفهاي و خوب زيستن: گزارهها اصلا ريشه در اين داشت كه من ميديدم چقدر خودم، دوستان و اطرافيانم در داشتن رفتار حرفهاي ضعف داريم و متوجه شدم كه يك علت اساسيش اين است كه كسي اين چيزها را به ما ياد نداده است! از آن طرف خيلي وقتها اين طرف و آن طرف مطالبي ميخواندم كه احساس ميكردم بهدرد خيليها ميخورند. تجارب زندگي خودم هم همينطور. خيلي از اين نوشتهها و ترجمهها مورد استقبال قرار گرفتند و يكي از پرمخاطبترين بخشهاي گزارهها نوشتههاي اين دسته بودهاند. بعضي از آنها هم انگار آنقدر خوب بودند كه در دهها سايت و وبلاگ كپيپيست شدهاند، به صفحات اول سايتهاي معروف بهاشتراكگذاري لينك در اينترنت رسيدهاند و حتا در نشريات چاپي (از جمله همشهري جوان، همشهري تندرستي و روزنامهي دنياي اقتصاد) چاپ شدند.
ـ تحليل سيستم كاربردي: تخصص من تحليل كسب و كار و سيستم است. اين شانس را داشتهام كه شاگرد دو نفر از اساتيد برجستهي اين موضوع در ايران باشم. شانس ديگر من هم اين بوده كه در اين حوزه مشغول بهكار بودهام. اما عملا در آموزش اين موضوع جذاب و زيبا، ديدهام كه چقدر تمركز روي مفاهيم بدون كاربرد يا تحليل سيستمهاي رايانهاي است و در مقابل، به ارائهي روشها و ابزارهاي كاربردي تحليل چندان پرداخته نميشود. براي همين قصد دارم در اين زمينه براساس دانش و تجربههايم بنويسم.
ـ آموزش كاربردي مفاهيم مديريت: ما در دانشگاه و كلاسهاي آموزشي بهخوبي ياد ميگيريم كه استراتژي چيست و چطور بايد آن را تدوين كرد. با مدل SWOT و خيلي مدلهاي ديگر آشنا ميشويم؛ اما … در دانشگاه به ما ياد نميدهند چطور SWOT بنويسيم و چطور از آن استراتژيها را استخراج كنيم. اين فقط يك نمونه است و بهنظرم نقائص جدي در فرايند آموزش مفاهيم و ابزارهاي مديريتي وجود دارد. من خيلي وقتها در كار متوجه شدم كه مفاهيم تئوريكي كه خوانده بودم يعني چه! براي همين قصد دارم در اين زمينه هم براي آشنايي مديران و جوانان تازهفارغالتحصيل يا دانشجويان مديريت و MBA و مهندسي صنايع مطالبي بنويسم.
ـ مشاورهي مديريت: چه كسي است كه نداند من چقدر به موضوع مشاورهي مديريت علاقهمندم و چقدر روي اين موضوع كار كردم! مدتي است نوشتههايم در اين زمينه كمتر شدهاند؛ اما قصد دارم دوباره و با رويكرد آموزشي بهسراغ نوشتن در زمينهي مفاهيم، فرايند و ابزارهاي مشاورهي مديريت و ديگر مسائل مطرح در اين زمينه بروم.
ـ مديريت آيتي: مديريت آيتي موضوعي بسيار مهم در دنياي امروز است. مديريت آيتي بهدنبال شناسايي و بهكارگيري بهينهترين فناوريها براي پاسخگويي به نيازهاي سازمان است. اما نكته اينجاست كه آنچه در فضاي وب فارسي به آن پرداخته ميشود (و خيلي هم خوب است) فناوريهاي الكترونيك مصرفي است نه فناوريهاي سازماني. من احساس ميكنم در اين زمينه نياز زيادي وجود دارد و با توجه به علاقه و تجربيات خودم ـ اگر واقعا هم اين نياز وجود باشد ـ فكر ميكنم مطالب خوبي بتوانم بنويسم.
خوب ببخشيد كه خيلي مفصل توضيح دادم! اگر دوست داشتيد لطفا در نظرسنجي زير شركت كنيد و از بين موضوعات پيشنهادي، تا حداكثر سه گزينه را كه فكر ميكنيد بيشتر بهدرد شما ميخورد انتخاب كنيد.
پيشاپيش از تكتك شما براي همراهيتان سپاسگزارم.
[poll id=”2″]
20 پاسخ به “نظرسنجي دربارهي موضوعات نوشتههاي سال آيندهي گزارهها”
خوبه پس، خیالم راحت شد. 🙂
لطف داري صبا جان. چشم. 🙂
:)))) ما پارتيبازي ميكنيم طبعا حشمت جان در مورد مباحث محبوب خودمون
آقا اصلا قبول نیست این نظرسنجی، چه معنی داره تحلیل سیستم از همه کمتر رای بیاره آخه؟
مهندس عزیز یدونه ای و برای نمونه ایی
علی جان درباره کسب و کارهای کوچک و مشاوره مدیریت که تخصص خودت بیشتر بنویس. به ما هم یه نگاهی بنداز 🙂
اين نكتهاي كه نوشتي خيلي جالب بود و انگيزهبخش. ممنونم رضا جان. 🙂
علی جان با اینکه رای دادم ولی یه نظر کوتاه هم اینجا می نویسم. در ایران کم اند آدمهایی که می تونند حوزه های مختلف رو به هم وصل کنند و تجارب مختلف شون رو با هم تلفیق کنند و در عین حال این توانایی رو دارند که به مخاطبهاشون هم نشون بدند که چطور می شه به زندگی پیچیده ی امروز ، چند وجهی نگاه کرد. من شخصا ارزش نوشته های عمومی تر تو رو در این می بینم و البته نظر سنجی هم تا اینجای کار حرف منو تائید می کنه 🙂
طبیعیه که مطالب کار حرفه ای بالاترین رای رو بیاره چون تا اونجایی که من می دونم تو وب فارسی خودت مبدعش هستی! در مجموع با این همه ایده ای که شما داری می شه یه مجله درآورد، خدا بده ایده! (این 55 رای درسته؟ یعنی ملت حال دو تا کلیک هم ندارن؟!)
ممنون فرشته جان. لطف داري. 🙂
مچكرم 🙂
سلام. ممنونم. اين نكتهاي كه فرموديد بسيار مهمه. من امسال شانس اين را داشتم كه روي پروژهاي كار كنم كه مربوط به همين موضوع كسب و كارهاي كوچك بود. بنابراين از يك طرف با ادبيات موضوع تا حدودي آشنا شدم و از يك طرف ديگه متوجه شدم كه عموما چه مشكلاتي در كار اين كسب و كارها وجود داره. با توجه به زمينهي مديريتي هم كه دارم فكر ميكنم بدانم چطور ميشود براي اين مشكلات راه پيدا كرد. 🙂 اميدوارم نتيجهاش هم مفيد باشد. 🙂
متشكرم استاد 🙂
ممنونم از شما محمد جان. لطف داري.
سلام و از لطف شما سپاسگزارم.
سلام. با تشکر از شما و دیگه اینکه همین تنوعی که می نویسید خوبه .البته من توی نظر سنجی به کار حرفه ای رای دادم.
علی شهاب خسته نباشی بابت این همه مطلب نازنینی که تحویلمون میدی.مرسی
سلام جناب نعمتی
خسته نباشید میگم
سال جدید رو هم پیشاپیش تبریک می گم
به حسب موقعیت شغلی گزینه اول رو مدریت آی تی زدم که جالب بود برام سوم بوده توی انتخاب ها
و در مورد گزینه های دیگه تخصصی نداشتم و از طرف دیگه نیاز کامل به «کار حرفهای و خوب زیستن» داشته و دارم این شد که گفتم با گذاشتن کامنت هم سلام گفته باشم، هم خسته نباشید بگم، هم تشکر کنم از مطالب خوبتون و هم درخواست کنم که باز هم برای ما بنویسید و بیشتر بنویسید
موفق باشید
سلام
من تو گودر شمارو دنبال میکنم و تقریبا همه ی نوشته هاتونو خوندم و بعضی هاشو برای مطالعه بیشتر پرینت گرفتم.
خواستم خسته نباشید بگم و بعد از این همه مدت یه نظری هم داده باشم.
واسم جالب بود که انتخاب اول من “توسعهي كسب و كارهاي كوچك” برای خیلی های دیگه هم مهم بوده. چون شغلم طراحی وب هست چند باری خواستم استارت آپهای کوچیک راه اندازی کنم ولی به خاطر بی برنامگی ، ساعات طولانی کار و چند تا دلیل کوچیک دیگه این کار انجام ندادم.امیدوارم نوشته های شما در مورد “[راه اندازی و] توسعهي كسب و كارهاي كوچك” من ترغیب کنه و بهم جرات بیشتری بده.
موفق باشید
با كامنت fereshte m كاملا موافقم، درسهايي از فوتبال براي كسب و كار رو از همه بيشتر دوس دارم 🙂
چون تو فاز آی تی و مدیریت نیستم، اون گزاره های کوچک رو که مینویسی رو خودم خیلی دوست دارم. البته یه دوستی داشتم که تو ام بی ای بود و خیلی از وبلاگت استفاده میکرد. و اینکه درسهایی از فوتبالش رو بیشتر کن. سال دیگه هم که بازی های یورو 2012 هست و خیلی خوووبه