يكي از دغدغههاي اساسي براي هر كسي كه ميخواهد در يك رشته خاص كار كند و درس بخواند (و در واقع متخصص شود) اين است كه چگونه اطلاعات خود را به روز نگاه دارد: اينكه چگونه با تحولات روز پيش برويم، بدانيم موضوعات روز رشته تحصيلي يا كاري ما چيست، چه موضوعات جديدي مطرح شدهاند، موضوعات قبلي چه بودهاند و چه تغييراتي در طول زمان داشتهاند، اينكه چه تئوريها و ابزارهاي حل مسئلهاي وجود دارند و … همه و همه براي رشد تحصيلي و شغلي ما اهميت دارند. كمترين سود ناشي از اين كار، اين است كه شما مي توانيد خودتان را در محل كارتان يا در ميان همكلاسيها و اساتيد، فردي مطلع و قابل اطمينان معرفي كنيد؛ فردي كه آنچه را بايد، ميداند و همواره به دنبال ياد گرفتن چيزهاي جديد است. اگر چنين آدمي باشيد؛ مطمئن باشيد كه هميشه از نظر حرفهاي در موقعيت خوبي قرار خواهيد داشت (وقتي دنبال كار بگرديد ميفهميد چه ميگويم.) احساس رضايت شخصي از ياد گرفتن و توسعه دانش و مهارتهاي انسان هم كه جاي خود را دارد.
خوب حالا چطور به روز بمانيم؟ من تلاش ميكنم از اين پس هر از چند گاهي در مورد تجربيات خودم بنويسم. طبعا تجربيات من خاص رشتههاي مهندسي صنايع و مديريت است؛ هر چند سعي ميكنم طوري بنويسم كه تا حد امكان براي ديگران هم مفيد باشند. براي شروع اين نكات كلي را داشته باشيد تا بعدا دقيقتر صحبت كنيم:
1. از دمدستترين امكان ممكن شروع كنيم: اينترنت! اينترنت مهمترين و بهترين منبع اطلاعاتي براي به روز ماندن است. چيزي كه مهم است استفاده اثربخش از اين منبع عظيم اطلاعاتي است. چند پيشنهاد در اين زمينه:
– سايتهاي اصلي مرتبط با رشته تحصيلي و تخصصتان (سايت دانشكدههاي معتبر خارجي، سايتهاي مربوط به ژورنالها و مجلات تخصصي، سايتهاي شركتهاي مشاورهاي معتبر و …) را بشناسيد و هر چند وقت يك بار سري به آنها بزنيد و در آنها بگرديد.
– خيلي از اين سايتها خبرنامههايي (Newsletter) دارند كه آخرين تحولات مربوط به آن رشته تخصصي را به صورت روزانه، ماهانه و … در اختيار شما قرار ميدهند. در اين خبرنامهها عضو شويد و هر چند وقت يك بار (كه البته نبايد فاصله طولاني باشد) نگاهي به ايميلهاي دريافتيتان از آن سايت بياندازيد تا ببينيد چه اتفاقات جديدي افتاده است.
– خيلي از آدمهاي باتجربه و حتي آكادميك وبلاگها يا سايتهاي فعالي دارند كه در آنها تجربيات و ديدگاههاي خودشان را در مورد رشته تخصصي شان بيان ميكنند. آنها را بشناسيد و با استفاده از گودر، نوشتههايشان را دنبال كنيد!
– سايتهاي ارايهكننده كتابهاي رايگان براي دانلود از بهترين منابع اطلاعاتي هستند. حالا لازم نيست كه همه كتابها را دانلود كنيد؛ همين كه سايت مربوطه را نگاه كنيد تا ببينيد چه عناوين كتابهايي وجود دارند خودش هم آگاهيبخش است و هم انگيزشبخش (كه بدانيم همي كه چه نادانيم!)
2- برنامه دروس دانشكدههاي مختلف خارجي و حتي داخلي (بهويژه پاورپوينتهاي درسيشان) منبع آموزشي بسيار عالي هستند. از گوگل براي يافتن آنها غافل نشويد!
3- خيلي از كتابهاي درسي معتبر (منظورم Text Bookها است) روي سايت ناشرشان، بخش خاصي دارند كه در آن، پاورپوينتهاي تدريس كتاب (كه تقريبا تمام نكات اصلي كتاب را در بر ميگيرند) و كيسهاي اضافه بر كتاب را به صورت رايگان قابل دانلود هستند. اين يكي واقعا امكان بينظيري است؛ چون خيلي وقتها شما به كتاب منتشر شده در سال 2010 دسترسي نداريد؛ ولي ميتوانيد پاورپوينتهاي آن را مطالعه كنيد و به روز شويد! (حتي وبلاگهايي وجود دارند كه كارشان اين است كه پاورپوينتهاي كتابها ـ و مخصوصا آنهايي كه روي اينترنت به صورت رايگان قابل دسترسي نيست ـ را براي دانلود ارايه ميكنند.)
4- آدمهاي مهم رشتهتان را در داخل و خارج بشناسيد: اساتيد دانشگاه، نويسندگان كتابهاي مرتبط، حتي مديران و مشاوران برتر و … اين جوري هر جايي كه اسم طرف به گوشتان بخورد حساس ميشويد كه ببينيد چه چيز جديدي ميتوانيد ياد بگيريد.
5- اين يكي براي من ذاتا يك تفريح است؛ تفريحي كه البته بسيار هم مفيد است: تفريح كتاببيني! تقريبا سعي ميكنم هر ماه سري به كتابفروشيهاي انقلاب بزنم و كتاب هاي تازه منتشر شده را ببينم و ورق بزنم. خيلي وقتها مدتها دنبال مطلب يا كتاب خاصي بودهام و در اين سر زدنها در به شكلي اتفاقي آن را پيدا كردهام. در مورد رشته مديريت و همچنين رشتههاي اقتصاد و علوم اجتماعي، كتابفروشي انتشارات آگاه روبروي در اصلي دانشگاه تهران با آن كتابفروشان خوشبرخورد و مطلعاش كاملا توصيه ميشود (اين براي من خيلي مهم است كه اگر خودشان كتابي را نداشته باشند راهنماييتان ميكنند كه از كجا كتاب را تهيه كنيد.)
6- مجلات و كنفرانسهاي داخلي را خيلي نبايد جدي گرفت؛ ولي خوب بعضيهايشان مفيد هستند و ميشود به آنها اعتماد كرد. سايتهاي داخلي مفيدي هم هستند كه ميشود از آنها استفاده كرد. (در مورد رشته مديريت بعدا به مجلهها و سايتهاي داخلي مفيد از نظر خودم اشاره ميكنم.)
7- خود كاري كه انجام ميدهيم؛ هر چند خيلي از اوقات به اين نكته ساده و بديهي توجه نميكنيم!
8- شبكه همكاران و دوستان: سعي كنيد با آدمهاي بهروز در ارتباط باشيد تا هم بتوانيد كليد واژههاي لازم براي جستجوي مطالب مورد نيازتان (از طريق راههاي 1 تا 6) را از آنها به دست بياوريد و هم خود اطلاعات تازه را!
راههاي ديگري هم هست كه بعدا در موردشان صحبت خواهيم كرد. يادتان باشد: “اينكه بدانيد چه نوع اطلاعاتي را از كدام منبع اطلاعاتي ميتوانيد پيدا كنيد، مهمترين موضوع در بهروز بودن و ماندن است.”