با آغاز هر سال جديد، فعالان هر صنعت بايد دو کار عمده را انجام بدهند؛ نگاه به گذشته و پيشبيني آينده. نگاه به گذشته به آنها نشان ميدهد که چه کردهاند و چه بايد ميکردهاند و اشتباهات و کارهاي درست و نقاط ضعف و قوتشان چه بودهاند. نگاه به آينده هم به آنها نشان ميدهد که چه تغييرات کلاني در سطح صنعت رخ خواهد داد و بنابراين، در سال جديد بايد روي چه حوزههايي تمرکز بکنند و چه کارهايي انجام بدهند. اين پست تلاش دارد تا با بهرهگيري از چند منبع اطلاعاتي معتبر در زمينهي اخبار صنعت IT، تصويري را وضعيت اين صنعت در سال 2011 ترسيم کند:
1. اعتماد به صنعت آيتي نسبت به سال 2010 افزايش خواهد يافت و در سطح جهاني و در يک مقياس 100 امتيازي از 56 به 64 ارتقا مييابد. پيشبيني ميشود مخارج صنعت آيتي حدود 4 درصد افزايش يابند. 52 درصد سازمانهاي صنعت آيتي قصد دارند روي محصولات و حوزههاي کسب و کار جديد سرمايهگذاري کنند و از اين ميان 51 درصد روي محصولات مرتبط با تکنولوژي سرمايهگذاري خواهند کرد. پيشبيني ميشود از نظر تعداد محصولات به فروش رفته نسبت به سال 2010 افزايش وجود داشته باشد؛ اما افزايش درآمدها به همين ميزان نخواهد بود. (اينجا. گفتني است اين اطلاعات براساس شاخص اعتماد به کسب و کار صنعت IT که توسط مؤسسهي CompTIA توسعه داده شده است، استخراج شدهاند.)
2. دستمزدها در صنعت آيتي رشد چنداني نخواهند داشت و متوسط رشد دستمزد 0.7 درصد خواهد بود. هر چند اوضاع نسبت به سال 2010 کمي بهتر خواهد بود. روندهاي بازار اين را نشان ميدهند: 49 درصد پاسخگويان به پيمايش انجام شده گفتهاند که در سال 2010 افزايش حقوق داشتهاند (در برابر 36 درصد سال 2009) و 29 درصد هم مزايا دريافت کردهاند (در برابر 24 درصد سال 2009.) اما اوضاع براي تازهواردان بازار کار آيتي (يعني افراد با سابقهي کار زير دو سال) چندان روبهراه نخواهد بود و به صورت متوسط حقوقشان 6 درصد کاهش خواهد يافت. در پيمايش انجام شده 50 درصد از افراد از حقوقشان خيلي يا نسبتا راضي بودهاند (در برابر 46 درصد سال 2009)؛ در حالي که تعداد قابل توجهي از متخصصان (يعني 40 درصد) هم گفتهاند که احتمالا براي افزايش دستمزدشان تغيير شغل خواهند داد. (اينجا)
3. عناوين شغلي جذاب: تحليلگري سيستم (مخصوصا با تمرکز بر محصولات اوراکل) و در ردهي بعد برنامهنويسي (با تمرکز بر جاوا و C/C شارپ و ++C) جذابترين مشاغل حوزهي آيتي خواهند بود. هر چند تقاضا براي مشاغل مربوط به امنيت و رايانش ابري هم دو برابر خواهد شد. (اينجا)
4- افزايش شديد کاربردهاي سازماني موبايل: 9 تا از هر 10 سازمان قصد دارند اپليکيشنهاي موبايل بسيار بيشتري را در سازمانشان بهکار بگيرند. 44 درصد از سازمانها هماينک بين 5 تا 19 اپليکيشن را توسعه دادهاند. 21 درصد روي 20 اپليکيشن يا بيشتر هدفگذاري کردهاند. مهمترين دليل اين رخداد کاهش هزينهها است (63 درصد) و در ردههاي بعد بهرهوري (51 درصد)، تقاضاها يا نيازهاي کارکنان (50 درصد) و رقابت (43 درصد) قرار گرفتهاند. 82 درصد شرکتکنندگان اين پيمايش موافق استفاده از ابرها براي ميزباني اپليکيشنهاي موبايل بودهاند. 58 درصد آنها انتظار دارند با يک تا 4 پلت فورم يا سيستم عامل موبايل کار کنند و 30 درصد بين 5 تا 19 سيستم عامل را پشتيباني خواهند کرد. البته مشکلاتي هم هست: 46 درصد سازمانهايي که استراتژي خاصي براي حوزهي موبايل ندارند، قصد هم ندارند کسي را براي ساماندهي اين حوزه استخدام کنند. 45 درصد هم گفتهاند هيچ برنامهي مشخصي براي حوزهي موبايل ندارند! با اين حال در مجموع 56 درصد کل شرکتکنندگان حوزهي موبايل را براي سازمانها يک حوزهي کسب و کار حياتي دانستهاند. (اينجا)
5. افزايش تمايل به خدمات مبتني بر رايانش ابري: به دليل بحران اقتصادي و رکود موجود کسب و کار مربوط به ERPهاي مبتني بر ابر (Cloud ERP) رونق بيشتري خواهد يافت؛ چرا که سازمانها با خودشان فکر ميکنند: “دارايي جديدي نميخريم؛ فقط داريم خدمت جديدي ميخريم!” که هزينههاياش پايينتر است. ضمن اينکه هزينههاي نگهداري و بهروزرساني و هزينههاي نيروي انساني سيستم هم حذف ميشود. البته با توجه به اينکه ريسک تغيير ناگهاني از وضعيت موجود به سيستم مبتني بر ابر زياد است؛ سازمانها ابتدا تا مدتي هر دو سيستم سنتي و ابر را در کنار هم به کار ميگيرند تا از کارايي سيستم جديد مطمئن شوند. يک علت ديگر اين موضوع هم علاقهي بسيار زياد کارکنان بخش IT به تحت کنترل داشتن همه چيز است: بعضي از مهندسان IT اگر شبها قبل از رفتن به خانه سرورهايشان را در آغوش نکشند، از نگراني خوابشان نميبرد! (اينجا)
2 پاسخ به “چند پيشبيني در مورد وضعيت IT در سال 2011”
در مورد اعتماد به IT امیدوارم در ایران هم اینچنین شود.
در مورد رایانش ابری پیشبینیهای جهانی بسیار درخشان هستند، در ایران کمی وضع متفاوت است. هنوز حتا بسیاری از مدیران فناوری اطلاعات نام «رایانش ابری» را نمیدانند.
هنوز بسیاری آنرا با مجازیسازی یا گرید یکسان میدانند و هنوز اعتماد به این صنعت در ایران بسیار پایین است.
گرچه ما، به عنوان کسانی که کارمان این است، بسیار امیدواریم و در این راه تلاش بسیار میکنیم.
[…] بندی از چند منبع در رابطه با پیش بینی وضعیت IT در ۲۰۱۱، (اینجا) ابتدا به آن نگاهی […]