در اين وبلاگ بارها و بارها به اين نکته اشاره کردهام که مشاوره چيزي جز حل مسئله نيست و مشاور خوب، کسي است که بهتر مسائل را حل ميکند. حل مسئله هم يک توانايي و مهارت است که بايد به مرور زمان و با مطالعه و تمرين کسب و تقويت شود. در اين پست چند پيشنهاد براي بهبود دادن مهارت حل مسئله ارايه ميشوند:
1- مشکلات را کشف کنيد: اگر مسئلهاي را پيش رويتان نميبينيد يا اگر فکر ميکنيد هيچ مشکلي نداريد (!)، يک جاي کار اشکال دارد! بگرديد تا يک مسئلهي واقعي را دور و برتان پيدا کنيد. به اين ترتيب تجربهي کشف مشکلات را پيدا ميکنيد و مهارتتان نيز در حل مشکلات بيبشتر ميشود.
2- براي حل مسئله روش داشته باشيد: خيلي وقتها ما مسائل را نميتوانيم حل کنيم؛ چون نميدانيم که چطور بايد آنها را حل کنيم. بنابراين اگر روشهاي حل مسئله را بلد باشيم، حل مسئله هم برايمان ساده ميشود. براي نمونه الگوي 5 مرحلهاي زير را ببينيد:
- زمان: بهاندازهي کافي وقت صرف کنيد تا ماهيت واقعي مسئله را بشناسيد.
- طرح مسئله: مسئله را مطرح نماييد و ببينيد که ديگران با مسائلي از اين نوع چگونه برخورد کردهاند.
- کمک بگيريد: از ديگران بخواهيد تا مسئله را از زاويهي ديد خودشان بررسي کنند.
- خلاقيت: ايدههايي براي حل مسئله ايجاد کنيد.
- اقدام: بهترين راهحل را انتخاب و اجرا کنيد.
سعي کنيد الگوي حل مسئلهي خودتان را بسازيد و با تمرين زياد، آن را ملکهي ذهنتان بکنيد.
3- ديگران را وارد تيم خودتان بکنيد: اگر تخصص يا توانايي حل يک مسئلهي خاص يا بخشي از آن را نداريد، از ديگراني که نقاط ضعف شما را پوشش ميدهند و شما هم از آنها ياد ميگيريد، کمک بگيريد! کمک گرفتن از ديگران هم خودش نوعي مهارت حل مسئله محسوب ميشود! 😉