امسال به لطف خبررساني بهموقع دوست خوبم ميلاد اسلاميزاد عزيز، به بازديد نمايشگاه جيتکس رفتم. صرف حضور در يک محيط بينالمللي به اندازهي خودش جذاب است و اگر بشود در اين محيط، با روندهاي بازار جهاني هم مواجه شد که چه بهتر! و البته اين سفر بهعنوان اولين سفر خارج از کشور هم در جاي خودش جذاب و هيجانانگيز بود.
متأسفانه در اين چند روز گزارشهايي که از جيتکس خواندم من را مطمئن کرد ما هر چقدر خبرنگارهاي فناوري خوبي داريم، در زمينهي مديريت آيتي اصلا خبرنگار نداريم! اينکه در خبرهاي مخابره شده از يک سو از عدم ارايهي گجتها و محصولات جديد در جيتکس در برابر نمايشگاههاي مشابه گلايه ميشنويم و از سوي ديگر، اخبار عرضهي محصولات جديد را ميخوانيم (!!!) براي من که امسال خودم نمايشگاه را از نزديک ديدم، بسيار جالب بود.
بنابراين در اين يادداشت مختصر، هدفام اشاره به برخي نکات مهم نمايشگاه جيتکس امسال است که من ديدم و در اخبار منتشر شده در رسانههاي ايراني خيلي به آنها توجه نشده است.
خوب حاضريد؟ اين شما و اين هم گزارش اختصاصي گزارهها از نمايشگاه جيتکس امسال:
براي ورود به نمايشگاه لازم بود ثبتنام کنيم. فرم ثبتنام شامل اطلاعات شخصي و اطلاعات محل کار و سمت فرد در آنجا بود (و پسرک آمريکايي که مسئول ورود اطلاعات در سيستم رايانهاي نمايشگاه بود من را کشت تا درست واردشان بکند!) البته اطلاعات بانمک ديگري هم در اين فرم بايد وارد ميشد؛ از جمله: هتل محل اقامت، مدت اقامت در دوبي و ايرلاين مورد نظر! ورود به نمايشگاه جيتکس البته برخلاف خيلي از نمايشگاههاي وطني پولي بود.
و بعد هم نمايشگاه و بخشهاي مختلف آن:
خوب عکاسي فعلا کافي است و بهتر است بهصورت مختصر و مفيد بنويسم چه ديدم:
1- جيتکس اصولا نمايشگاهي است براي نمايش محصولات و راهحلهاي مورد نياز کسب و کارها و نه نمايشگاهي براي عموم مردم. اين برداشت من از گردشام در نمايشگاه بود. بهويژه اينکه يک نمايشگاه جانبي با نام جيتکس شاپرز هم در نقطهي ديگري از دوبي در حال برگزاري بود که در آنجا واردکنندههاي اماراتي انواع گجتها و محصولات فناوري اعم از آيپد و آيفون و گالاکسي تبلت و پرينتر و موس و تلويزيون سه بعدي و … را ميفروختند. در نمايشگاه اصلي چيزي براي فروش وجود نداشت و حتا در اغلب غرفهها، قبل از دريافت بروشورها و اقلام تبليغاتي بايد يا فرمي را پر ميکرديد يا بيزينس کارتتان را تحويل مسئول غرفه ميداديد! من در گزارشهاي خبرنگاران فناوري اطلاعات ايراني نديدم که متوجه اين موضوع شده باشند.
2- اصولا در اين نمايشگاه شرکتهاي فناوري معروف بهصورت مستقيم شرکت نکرده بودند. حتا در بخش محصولات سختافزاري و بهويژه شبکه که تقريبا ميشد لوگوي اغلب شرکتهاي معروف را ديد، نمايندگان شرکا و دفاتر محلي شرکتها در نمايشگاه حضور داشتند. اين مسئله البته احتمالا ريشه در همان ماهيت بيزينس ـ محور بودن نمايشگاه جيتکس بهعنوان هاب منطقهاي آيتي دارد.
3- بهدليل عدم تخصص و علاقه بخش سختافزار و شبکه را خيلي نگشتم! بنابراين نظري در مورد اين بخش ندارم. فقط اپسون يک پروژکتور معرفي کرده بود که تصوير را روي ميز و وايتبورد تمايش ميداد و تعاملي بود؛ يعني ميتوانستيد روي ميز با ماژيک (!) نوري بنويسيد و روي تصوير نوشتهي شما نمايش داده شود!
4- در بخش نرمافزار اصولا چيزي بهنام نرمافزار وجود نداشت و تمام غرفهها، ارايهکنندهي راهحلهاي (Solutions) آيتي براي کسب و کارها بودند. در اين بخش چيزي که زياد ديده ميشد، استارت ـ آپهاي هندي و اماراتي و عربستاني بودند. البته حضور کشورهايي مثل استراليا و کشورهاي شرق اروپا هم قابلتوجه بود. راهحلهاي بسيار جالبي را در اين بخش ديدم؛ از جمله يک سايت که بهصورت ويزارد و قدم به قدم، شما را تا توليد اپليکيشنهاي موبايل کسب و کارتان پيش ميبرد و خروجي IOS و اندرويد و بلکبري و … را بهصورت همزمان توليد ميکرد و تحويلتان ميداد! يا يک شرکت هندي که راهحل جامع استخدام را بهصورت آنلاين ارايه ميداد. يک ERP اماراتي هم بود که ويژگيهاي بسيار جالبي داشت و مسئول غرفهاش ميگفت ما در بازار امارات نفر اول هستيم. راست و دروغاش گردن خودش!
5- کلا جاي شرکتهاي مشاور آيتي در نمايشگاه بسيار خالي بود؛ هر چند چشممان به جمال غرفهي اکسنچر عزيز روشن شد و عرض ارادت گذري داشتيم خدمتشان!
6- جيتکس براي من مشخص کرد که در حال حاضر دو حوزه در مديريت آيتي براي کسب و کارها داغ و مهماند: کاربردهاي مختلف رايانش ابري (Cloud Computing) و توسعهي اپليکيشنهاي موبايل براي کسب و کارها. اين حوزهها دو بخش اصلي جداگانه را در يک سالن بسيار بزرگ جيتکس به خود اختصاص داده بودند. خوب البته براي ما شايد خيلي مهم نباشد؛ چون مربوط به چيزهايي است که خوشبختانه حتا زيرساختهاي اوليهي ارايهي خدمات مربوط به آنها را در ايران نداريم!
7- اسم دو غول نرمافزاري در جايجاي نمايشگاه ديده ميشد؛ هر چند وقتي به غرفههاي زرق و برقدارشان رسيديم فهميديم که باز هم شرکايشان در نمايشگاه هستند نه خودشان. مايکروسافت و اوراکل نمايشگاه امسال را در قبضهي خودشان داشتند. مايکروسافت که همه جاي نمايشگاه را پر کرده بود از ساکهاي دستي با نشان آفيس 365 و اوراکل هم که در ورودي سالن محل استقرار غرفههاياش يک ماگ بسيار بسيار زيبا به بازديدکنندگان هديه ميداد!
8- بخش دولت الکترونيک نمايشگاه بسيار بخش جذابي بود. برخي دولتها در اين بخش خدمات الکترونيک و کارهايي که براي توسعهي آيتي در دولتداري انجام دادهاند را ارايه کرده بودند. در اين بخش غرفههاي بحرين و امارات جالب بودند. هر وزارتخانهي امارات غرفهي جداگانهاي در نمايشگاه داشت و بهتفصيل فعاليتهاي خودش را در زمينهي دولت الکترونيک عرضه ميکرد. البته در همين بخش در غرفهي برخي کشورها (از جمله آمريکا) بهجاي دولتها، شرکتهاي خصوصي حضور داشتند که راهحلهاي دولت الکترونيک ارايه ميکردند.
9- و حضور ايرانيها … من نفهميدم اين دوستان محترمي که زيارتشان کرديم براي چه حضور داشتند. اما جدا از اين شرکتها که حداقل با پرچم ايران در نمايشگاه حاضر بودند، مشاهدهي چند شرکت ايراني که با پوشش نامهاي صوري ترک و اماراتي در نمايشگاه حضور داشتند براي من بسيار عجيب بود!
10- حضور در نمايشگاه جيتکس و جيتکس شاپرز براي دانشآموزان نيمبها بود. در جيتکس شاپرز نوگلان اماراتي حضور چشمگيري داشتند؛ اما خوشبختانه در نمايشگاه اصلي احتمالا بهدليل تخصصصي بودن، خيلي نبودند!
11- در صحبت با غرفهداران شرکتهاي مختلف، متوجه شدم آنها چه علاقهي شديدي به حضور در بازار ايران دارند. اما تأسفبار اينکه همه بلافاصله اشاره ميکردند بهدليل تحريمهاي بانکي امکان کار کردن با ايران را ندارند.
و براي حسن ختام دو عکس ديگر تقديم خوانندگان عزيز گزارهها:
يکي روباتهاي پر سر و صدا و بانمک و رقصندهي (!) اينتل در جيتکس شاپرز:
و ديگري يادمان استيو جابز فقيد در باز هم جيتکس شاپرز:
چيزي ديگر نميتوانم اضافه کنم جز اين آرزو که روزي امکان برگزاري چنين نمايشگاهي را در کشور عزيزمان ايران داشته باشيم.
3 پاسخ به “گزارش اختصاصي گزارهها از جيتکس 2011”
خوب طبيعيه اين مسئله. من بيشتر بخشهاي نرمافزار و خدمات را گشتم. احتمالش هست در بخش سختافزار شركتهاي ايراني بوده باشند.
به غير از غرفه پارك فناوري ١٠ شركت ايراني به صورت مستقل حضور داشتند خوب نمايشگاه را جستجو نفرموديد
گزارش خوبي بود. منم مثل تو آرزو ميكنم يه روزي توي كشور خودمون نمايشگاههاي اين چنيني برگزار بشه و دولت خودمون هم براي هر وزراتخونهاش يه غرفه جداگانه بگيره. البته ديگه تو مصلي نباشه تو رو خدا. حالمون از هر چي نمايشگاه و مصلي هست بهم ميخوره.
🙂