“چابكي” يا همان روشهاي “اجايل” مفهومي است كه در سالهاي اخير در برابر روشهاي سنتي مهندسي نرمافزار قد علم كرده است. روشهاي سنتي كه در آنها توليد محصول نهايي در قالب گامهاي بزرگ و پياپي (بهصورت خطي) طي ميشد و در نتيجه محصول پروژه در بهترين حالت دچار نقص بود و در بدترين حالت كاملا بهدرد نخور. در مقابل در رويكرد “چابك” براي توليد محصولات نرمافزاري، با ساختن يك نمونه (پروتوتايپ) از محصول نهايي يك بار بهسرعت كل فرايند توليد از اول تا آخر طي ميشود. بدين ترتيب ديدي كلي نسبت به محصول نهايي و فرايند توليد آن و اشكالات و چالشهاي احتمالي و نيازمنديهاي موجود براي توليد نرمافزار ايجاد ميشود. سپس طي چند بار تكرار همين حلقهي اوليه، هر بار جزئيات بيشتري از محصول و فرايند توليد مشخص ميشوند تا سرانجام در تكرارِ آخر به محصول نهايي دست پيدا كنيم.
اما “چابكي” آنقدر مفهوم عام و اثربخشي است كه كاربرد آن به پروژههاي نرمافزاري منحصر نمانده است. امروز در هر پروژهاي ردي از روشهاي چابك را ميبينيم؛ حتا در پروژههاي عمراني! بنابراين عجيب نيست كه استفاده از روشهاي چابك را در پروژههاي مشاورهي مديريت هم ببينيم. قبلا اينجا اشاره كردهام كه استفاده از روشهاي چابك، يكي از روندهاي مهم تغيير حرفهي تحليل كسب و كار در سال 2012 خواهد بود. اهميت ماجرا تا حدي است كه انجمن بينالمللي تحليل كسب و كار (IIBA) ضميمهي چابك را براي استاندارد بسيار معروفش BABOK منتشر كرده است. +
چابكي حتا در سازمانهاي اجرايي و شغلهاي غيرپروژهاي و از آن جالبتر در زندگي روزمره هم داراي كاربردهاي بسيار جذابي است كه بايد خودتان كشفشان كنيد! 😉
اما حواسمان باشد كه “چابكي” يك مفهوم است و نه يك روش و چارچوب عملي. بنابراين براي عملي شدنش رويكردهاي اجرايي مختلفي ايجاد شده كه يكي از بهترينها در ميان آنها اسكرام است. براي اطلاعات بيشتر اينجا و اينجا را ببينيد. اسكرام مثل PMBOK يك استاندارد بينالمللي است و مثل PMI مدارك حرفهاي معتبر خاص خودش را دارد.
دوستان ما در وبلاگ دنياي چابك چند سالي است كه زحمت معرفي اين رويكرد را در ايران برعهده گرفتهاند و دورههاي آموزشي مربوط به آن را هم برگزار كرده و ميكنند. جديدترين دورههاي آنها در مورد اسكرام تير ماه سال جاري برگزار خواهد شد. اطلاعات بيشتر را اينجاببينيد. با توجه به اهميت و كاربردهاي چابكي و اسكرام، شركت در اين دورهها و بهويژه دورهي آموزش عمومي اسكرام (با عنوان Professional Scrum Master يا PSM) براي همهي مديران پروژه ـ اعم از نرمافزاري و غيرنرمافزاري ـ ، مشاوران مديريت و تحليلگران كسب و كار و ساير افرادي كه بهنوعي با اين پروژهها درگيرند بسيار مفيد خواهد بود. خوبي ماجرا اين است كه ميتوانيد با دادن آنلاين امتحان مربوطه در خود ايران، مدرك بينالمللي PSM را هم دريافت كنيد!
به دلايل بالا من در دورهي PSM شركت خواهم كرد. هزينهي دوره البته در نگاه اول بسيار سنگين است؛ اما بهنظرم با توجه اينكه چابكي و اسكرام كمكم در بازار ايران در حال شناخته شدن است به هزينه كردنش ميارزد. حداقلش اين است كه يك مدرك بينالمللي در اين زمينه دريافت كردهايد و حداكثرش اين است كه با روشهاي و رويكردهاي نوين و روز دنيا آشنا ميشويد كه به شما در افزايش اثربخشي و كارايي و در نتيجه موفقيتتان كمكهاي بسياري خواهد كرد.
روز كلاس منتظر ديدنتان هستم!
3 پاسخ به “چابك ميشويم!”
@محمد نصیری
salam man mojoe projeam dar rabete ba agile hast
aghay nasiry ag e khastid mail bezandid ta baraton befrestam
ama be nazare man tafakore zibay agile arzeshe hazine dare
to daneshgah joz moshty arajif chizi yad nemigirim
deli.5960@gmail.com
محمد جان ناراحت نباش. مخاطب اين كلاس بايد حتمن سابقهي كار داشته باشه. الان براي شما مناسب نيست. درست كه تموم شد ايشالا يكي دو سال كه كار كردي شركت كن. 🙂
علی جان حسابی اسفاده ببر من هم میخواستم شرکت کنم اما هزینه سنگینش کمرم و خم کرد ! ترمی 1 و خورده ای دانشگاه که داره میخوره هیچی بهمون یاد نمیده.واسه ما دانشجوهای آزادی که فکر نکنم بصرفه و بتونیم از نزدیک این جور کلاس ها رو تجربه کنیم و باید دلمون رو خوش کنیم به همون دو یا سه واحدی که درس مهندسی نرم افزار رو پاس میکنیم.